Läksin sooja kohta

Hispaanias rändamine, sekeldused Marokos, Kanaarilebo, squattimine Barcelonas, tööl Sitsiilias, seiklemas Ida-Euroopas, elamas-õppimas Ungaris, mis järgmiseks?

Minu foto
Nimi:
Asukoht: Budapest

esmaspäev, 11. aprill 2011

Ungari riiklik sinine matkarada

Ungarlased saavad uhked olla ka ühe vanima pika matkaraja üle oma riigis, nimeks on siis otsetõlkes Riiklik sinine rada (Országos Kéktúra). Tegemist on matkarajaga, mis esmakordselt märgiti maha juba eelmise sajandi kolmekümnendatel ja juhatab matkaja enam kui tuhande kilomeetri jooksul lääne-ida suunal läbi terve riigi ja selle olulisemate (peamiselt looduslike) vaatamisväärsuste juurest. Oma olemuselt on Ungaris mägesid küll vähe, kõrgeim punktki ainult 1014m üle (Lääne)mere pinna, kõigil naaberriikidel on vähemalt kaks korda kõrgemad tipud ette näidata. Enamuse riigist katab tasadik, seda aga see matkarada väldib ja püüab ühest riigi otsast teise jõuda ühelt küngaste grupilt teisele üle minnes. Selle tulemusel koguneb raja 1128km pikkuse juures tõusumeetreid (vertikaalsuunas) enam kui 30 tuhat, mida on ikka päris palju. Igale enesest lugupidavale ungarlasest matkajale on tegemist kohustusliku rajaga, mille läbimisel saab vastata märgi. Raja läbimist tuleb tõendada spetsiaalsesse passi kogutud "kontrollpunktidest" saadud templitega. Miks ma sellest kirjutan? Eks ikka selle pärast, et ma ise ka seda jupiti käia kavatsen. Tervet distantsi pole aega läbida, aga mõned huvipakkuvamad lõigud küll. Üleeile sai ots lahti tehtud ja esimesed 21km läbitud Budapestile kõige lähemal lõigul, mis jääb raja suhteliselt keskpaika. Tervet rada märgi saamise nimel läbides ei pea seda muidugi järjest läbi kõndima, võib käia lõiguti piiramata ajaperioodi jooksul ja suund pole ka oluline. Kuigi enamasti püütakse käia lõike järjest suunal läänest itta. Järgmine nädal saab olema suurem käimine, nii oma sadakond kilomeetrit püüaks ikka läbida, kui mitte rohkem.
Huvilistele kaart kah, et kust see rada siis jookseb: http://www.rp-ddk.extra.hu/Taj_terkepek/orszagos_kektura_terkep.jpg

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht