Läksin sooja kohta

Hispaanias rändamine, sekeldused Marokos, Kanaarilebo, squattimine Barcelonas, tööl Sitsiilias, seiklemas Ida-Euroopas, elamas-õppimas Ungaris, mis järgmiseks?

Minu foto
Nimi:
Asukoht: Budapest

teisipäev, 15. märts 2011

Revolutsiooni aastapäev

Täna 163 aastat tagasi ehk siis 15. märtsil aastal 1848, algas Ungari revolutsioon. Kuna see on Ungari ajaloo üks vähestest hästi õnnestunud (vähemalt alguses) sündmustest siis on tegemist suure püha ja pidupäevaga. Sel aastal langes 15. märts teisipäevale, sellises olukorras tõstetakse töö- ja puhkepäevad kalendris natukene ringi et oleks pikk nädalavhetus. Ehk siis tööinimestel oli laupäev tööpäev ja esmaspäev vaba. Neile kolm vaba päeva, tudengite koolinädal lõppeb nagunii neljapäevaga ehk siis tudengitele suisa viis päeva nädalavahetust :)
Juba mitu päeva tagasi hakkasid tänavapildis inimeste rinda ilmuma kokárda'd (pildil), mis on revolutsiooni sümboliks ja mida ungarlased uhkelt kannavad. Täna on kõikvõimalikud tähistamised igas enesest lugupidavas külas-linnas.
Revolutsioon ise oli siis Habsburgi impeeriumi austerlastest ülemvõimu vastu, mille koosseisus Ungari kuningriik tol hetkel oli. Revolutsioon kasvas kiiresti üle iseseisvussõjaks, kuid suruti juba järgmisel aastal austerlaste poolt maha. Kuid sellegipoolest on täna tegu pidupäevaga :)
Inglise keeles saab selle kohta pikemalt lugeda wikipediast: http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Revolution_of_1848
Eesti keelset kirjeldust internetiavarustest silma ei torganud.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht