Läksin sooja kohta

Hispaanias rändamine, sekeldused Marokos, Kanaarilebo, squattimine Barcelonas, tööl Sitsiilias, seiklemas Ida-Euroopas, elamas-õppimas Ungaris, mis järgmiseks?

Minu foto
Nimi:
Asukoht: Budapest

esmaspäev, 4. aprill 2011

Debrecen

Asjaolude kokkulangemisel avanes võimalus külastada järjekordset "provintsipealinna". Miks ma neid "provitsipealinnadeks" kutsun tuleneb sellest, et Ungaris on linnade suurusjärjestus natukene kummaline. Suurelt domineerib Budapest oma pea 2 miljoni elanikuga ja metropoli staatusega ning mille ümber kõik keerleb. Suuruselt järgmisena tuleb viiene grupp "provintsipealinu" mille populatsioon on nii umbes 200 tuhat. Nende hulgas suurimana Debrecen (237 tuhat elanikku), mis võib küll olla riigi suuruselt teine linn, aga pealinnale jääb kümnekordselt alla. "Provintsipealinnadel" on ka omadus jaotuda üsnagi võrdselt üle terve riigi. Pärast "provintsipealinnu" on elanike arvu osas tükk tühja maad kuni tulevad kohaliku tähtsusega linnakesed, mille rahvaarv on umbes 100 tuhat või vähem.

Aga tutvustame siis Debreceni. Alustame muidugi minu lemmikust ehk geograafilisest vaatepunktist. Asub teine Ida-Ungaris, linnulennult umbes 200km Budapestist ida poole, Rumeenia piir on kiviga visata. Ja nagu Szegedki laiutab Debrecen kesest üüratut pusztat millel meeter kõrgemat kohta saab naljatlevalt mäeks kutsuda. Pole seal ka mingit kaitsepositsiooni künka või jõekääru näol, mis enamikele vanadele linnadele omane on. Õigupoolest pole seal jõgegi, ega üldse mitte ühtegi veekogu. Lihtsalt linn keset otsatut tasandikku. Umbes nagu Ulaanbaatar Mongoolias.

Oma väljanägemiselt on tegemist õige omapärase linnaga. Päris keskel on jõukas ja suurutsev arhitektuur, aga seda on tõesti ainult keskplatsi ääres. Selle tagant algavad "külatänavad" koos külaliku arhitektuuri ehk madalate tagasihoidlike eramajadega, mis kõigil on suured aiad maja taga. Seda ka kiviviske kaugusel keskväljakust. Ja seal kus "küla" lõppeb algavad "mäed", seda siis sellises Lasnamäe-Mustamäe tähenduses. Üldiselt on väga avara linnaga tegemist, laiad tänavad, aiad, puiesteed, pargid. Väga erinev Budapesti kitsastest tänavatest ja kõrgetest majadest.

Huumorit lisab trammis kostuv tekst, mis kõlab umbes selliselt "Sõidate liinil number 1 ülikooli suunas". Pannes erilist rõhku liininumbrile, olgugi et tegemist on linna ainukese trammiliiniga.
Linna kolm põhilist vaatamisväärsust on Suur-kirik, Suur-jaam ja Suur-mets.

Debrecenist jäi hulka parem mulje kui Szegedist, see aga läheb üldise arvamusega lahku. Ju siis ilus ilm Debrecenis pani selle meeldima rohkem kui sajuse Szegedi.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht